10 tips tegen talenttekort
Fons Leroy deelt ervaring op jaarvergadering Choprabisco
Tijdens de jaarvergadering 2025 van Choprabisco was Fons Leroy, voormalig afgevaardigd bestuurder van de VDAB en huidig voorzitter van VLAJO, te gast. Hij deelde zijn jarenlange ervaring en gaf tips mee om het talenttekort tegen te gaan. Rode draad: "We vervallen steeds weer in oude patronen... er moeten echte veranderingen plaatsvinden."
Sweet Heroes
Tijdens de algemene vergadering van Choprabisco op 25 juni 2025 was er ruime aandacht voor 'Sweet Heroes', het project dat de sectorfederatie samen met VLAJO (Vlaamse Jonge Ondernemingen) dit jaar opzette. Sweet Heroes zijn gastsprekers uit de voedingsindustrie die chocolade, pralines, koekjes en confiserie in België produceren en/of verkopen. Door middel van gastlessen in het middelbaar onderwijs geven zij een authentiek inzicht in de sector, de carrièremogelijkheden en de oplossingen die de voedingsindustrie biedt voor maatschappelijke vraagstukken zoals duurzaamheid, gezondheid en innovaties op het gebied van smaak en productontwikkeling.
Er vonden al enkele gastlessen plaats, maar er kwam ook een warme oproep naar de sector om te participeren: "Het is een reality check voor beide partijen. Deel twee lesuurtjes lang uw passie en ervaringen met de werknemers en chocolatiers van de toekomst."

Talententekort
Krapte blijft
Aansluitend bij het verhaal van Sweet Heroes deelde de voorzitter van VLAJO zijn ideeën en visie over de arbeidsmarkt. Als voormalig afgevaardigd bestuurder van de VDAB kan Fons Leroy natuurlijk bogen op zijn jarenlange ervaring. Beginnen deed hij met de weinig optimistische mededeling dat de krapte op de arbeidsmarkt ook de komende 10 jaar blijft bestaan. "Er komen slechts 8 instromers de arbeidsmarkt op voor elke 10 uitstromers. Die vergrijzing zorgt voor een (ook maatschappelijke) spanning die het komende decennium nog zal aanhouden. Echte wijzigingen dringen zich op, want tot nu toe hervallen we steeds in de oude patronen."
Tien tips
Fons Leroy deelde vervolgens met de aanwezige leden zijn tips waarmee bedrijven zich kunnen wapenen tegen een personeelstekort. Belangrijk daarbij is dat meerdere tips tegelijk moeten ter harte genomen worden om alle vacatures in de toekomst te kunnen invullen.
1. Weg met de klassieke manieren van werving en selectie
Bedrijven maken het zichzelf moeilijk wanneer ze blijven werven op basis van lange vacaturevereisten, blijven vertrekken van een vacature met gedetailleerde taak- en competentielijsten en enkel steunen op klassieke testbatterijen.
Het is veel slimmer om een gesprek aan te gaan op grond van de talenten van de kandidaat en te kijken hoe die talenten in een job kunnen worden gegoten. Attitudes primeren. Boetseer dus jobs-op-maat in functie van de talenten die zich aandienen. Dat garandeert een hogere inzetbaarheid.

2. Omarm diversiteit
De arbeidsmarktreserve is ruimer bij personen met diversiteitskenmerken zoals personen met een migratieachtergrond of personen met beperkingen. Kijk naar de talenten van deze personen en zet vooroordelen opzij. Inclusie is the way to go.
Amerikaans onderzoek aan Harvard toont aan dat bedrijven met een divers personeelsbestand veel innovatiever en succesrijker zijn. Ze hebben ook meer voeling met klanten en gebruikers die diverser zijn.
3. Vorm eigen medewerkers

Zoek niet naar de perfecte kandidaat; de witte raaf tussen de sollicitanten dient zich zelden aan. Engageer eerder kandidaten met een groeipotentieel en leergoesting en leid hen zelf op tot de gewenste medewerker.
Door hen zelf te vormen, leren ze de eigen bedrijfstoepassingen én de bedrijfscultuur direct kennen. Jongeren appreciëren ook dat een bedrijf investeert in hun ontwikkeling en zien dat als een voordeel om te blijven.
4. Werk samen met scholen
Scholen - van het secundair tot het hoger onderwijs - zoeken bedrijven voor stageplaatsen, duaal leren, praktische proeven, om jongeren te laten kennismaken met ondernemen, om projecten te begeleiden…
Door samen te werken met scholen zorgt een bedrijf dat het in het vizier komt van jongeren en dat opent perspectieven voor aanwervingen op termijn.
5. Kijk door een cv met gaten
Sommige kandidaten hebben een gat in hun cv. Een periode van inactiviteit is helaas dikwijls een voldoende reden om hen niet aan te werven.
Ga daarom juist een gesprek aan over het gat in het cv. Mogelijks ontdek je zo dat kandidaten dan juist heel bruikbare competenties en ervaringen hebben opgedaan. Zo brengen bijvoorbeeld huismoeders die terug de arbeidsmarkt betreden vaardigheden mee zoals organisatievermogen, flexibiliteit, empathie en ondernemingszin.

6. Stap af van een uniform hr-beleid
Jongeren opteren voor de mogelijkheid om zelf werktijd- en loopbaankeuzes te maken. Ze willen zelf vorm geven aan de combinatie tussen werken en privé leven.
Een uniform hr-beleid komt niet tegemoet aan hun verwachtingen. Bovendien voldoet zo’n beleid niet aan het reïntegreren van personen met beperkingen, personen met gezondheidsproblemen of 60-plussers. Zij hebben nood aan jobs-op-maat, progressieve tewerkstellingsuren, mogelijkheden inzake thuiswerken…
7. Maak duidelijk welk bedrijf je bent!
Jongeren kiezen meer en meer voor bedrijven die ook een maatschappelijke impact willen realiseren, die inzetten op duurzaam ondernemen en duidelijke waarden uitdragen.
Zorg dus dat deze aspecten in jouw ‘employer branding’ aan bod komen maar ook en vooral echt deel uitmaken van jouw bedrijfscultuur. Gebruik dus bijvoorbeeld duurzaamheidsdoelstellingen om jouw business-strategie vorm te geven.

8. Inzet voor de lokale gemeenschap
Bedrijven zijn belangrijk voor de lokale gemeenschap omdat ze tewerkstelling garanderen. Hoe sterker je de band met die gemeenschap uitbouwt, hoe beter jouw imago en hoe meer aantrekkingskracht voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt.
Sponsor dus een lokale sportclub of vereniging, doe mee aan lokale events zoals opendeurdagen, sportieve publieksevents, schoolevenementen in de buurt… Zo wordt de lokale gemeenschap ook jouw ambassadeur.
9. Gebruik de nieuwe technologieën
Nieuwe technologieën laten toe om het werk beter en aangenamer te organiseren. Zo kan hefondersteuning bijvoorbeeld bepaalde werkzaamheden verlichten of kunnen robots ingeschakeld worden voor saaie en repetitieve taken zodat de medewerkers ‘rijkere’ taken kunnen verrichten. Andere technologieën heffen bepaalde beperkingen op. Zo kunnen spraak- en beeldtechnologieën het aanwerven van slechtziende of slechthorende personen vergemakkelijken.

10. Investeer in welzijn op het werk

Vergeet niet te investeren in het reeds aanwezig personeel. Werven met open voordeur heeft weinig zin indien de achterdeur ook open staat. Zorg dus dat jouw medewerkers blijven.
Bied hen voldoende opleidingskansen, geef hen inspraakmogelijkheden, versterk het werken in teams, houd het werk werkbaar. Bevorder gezond werken en geef medewerkers maximaal autonomie in de uitoefening van het werk.
Zo worden jouw medewerkers echte ambassadeurs van jouw bedrijf en stralen ze dit ook naar de buitenwereld uit.