Voor elke kaastoepassing het juiste accessoire
Functionele tools voor het genieten met kaas


Je moet al een echte connaisseur zijn om te weten waarvoor de verschillende kaasmessen bij een kaasplankje specifiek dienen. Ook om aan de slag te gaan met kaasplanken, kaasschaven, kaasraspen of kaaskrullers en kaasraclette van leveranciers als BOSKA moet je de nodige kennis en kunde in huis hebben! Wanneer en hoe dien je deze accessoires te gebruiken? Dat lees je hier.
Kaasmessen: Voor elke soort het juiste mes
Kaasmessen hebben allemaal een andere functie. Dat heeft alles te maken met de structuur en hardheid van een kaas. Een mes moet logischerwijze voor een zachte brie namelijk andere eigenschappen bevatten dan voor een harde Parmezaanse kaas. Hoe beter het mes bij de structuur van de kaas past, hoe gemakkelijker en fijner het snijden ervan zal zijn. Wist je dat het type mes zelfs invloed heeft op de smaak van de kaas? Bovendien is het natuurlijk tenenkrommend als iemand voor zowel een stuk brie als een blauwe schimmelkaas hetzelfde mesje gebruikt. Onpraktisch én onsmakelijk. Hoe moet het dan wel?

Zacht kaasmes voor een zachte brie
Voor zachte kazen zoals brie, mozzarella en camembert is een zacht kaasmes aan te raden - een dun mes met punt. Het smalle lemmet zorgt tijdens het snijden voor weinig weerstand. Hierdoor glijdt het mes gemakkelijk door de kaas heen, blijft de kaas niet kleven en blijft tevens de structuur van de kaas behouden.
Naast het snijden van een kaas, kan de punt van het kaasmes worden gebruikt om de gesneden kaas van de plank te pakken. Zo kun je anderen (of jezelf uiteraard) een stuk kaas aanreiken, zonder dat met de handen aan te raken.
Lemmet met én zonder gaten
Voor zachte en halfzachte kazen zoals gorgonzola en jonge Goudse kaas gebruik je een mes met gaten in het lemmet. Daardoor ervaar je minder weerstand tijdens het snijden. Het lemmet kan een flinke kracht aan, terwijl de kaas niet blijft kleven en de vorm van de kaas intact blijft. Voor halfharde en harde kazen zoals belegen Goudse kaas en cheddar gebruik je een lemmet zonder gaten, het liefst met een serveerpunt zodat je een stukje kaas kunt aanreiken zonder deze aan te raken.
In de kaaswinkel is het wiegemes een handige tool om van grote wielen stukken halfharde tot harde kazen af te snijden. Met een mini versie van het wiegemes, ook wel Hollands mes genoemd, kunnen klanten ook thuis gemakkelijk halfharde tot harde kazen – van belegen tot oud – in blokjes, puntjes of rechte stukken snijden. Best gebruiken ze twee handen tijdens het snijden. Hierdoor blijft de hand bij het snijvlak vandaan en snij je niet per ongeluk in je vingers.

Hard kaasmes geschikt voor Parmezaan
Voor de liefhebbers van (zeer) harde kazen bestaat het harde kaasmes, met een scherpe punt die moeiteloos door zelfs de meest robuuste kazen beweegt. Deze kazen kun je het beste niet afsnijden, maar breken. Steek het mes verticaal in de Parmezaanse kaas, Pecorino of Manchego, druk ‘m naar beneden en brokkel een stuk kaas naar wens af.
Voor de liefhebbers van (zeer) harde kazen bestaat het harde kaasmes, met een scherpe punt die moeiteloos door
zelfs de meest robuuste kazen beweegt
Door een stukje Parmezaanse kaas af te breken, komen de eiwitkristallen aan het oppervlak te liggen. Hierdoor zal de kaas veel smaakvoller zijn dan wanneer je de Parmezaan zou afsnijden of schaven. Het stevige lemmet buigt niet tijdens het breken van een zeer harde kaas. Zo kun je extra kracht zetten, zonder dat het mes per ongeluk weg zal schieten.
Harde kazen kunnen ook behandeld worden met een kaasbijl. Door zijn stevige lemmet snijd je in een handomdraai niet alleen zó door de kaas heen, maar brokkelt de kaas ook op een juiste manier mooi af. Hierdoor blijft de structuur intact.




Smeermes
Naast het snijden van kaas, zijn er natuurlijk ook kazen waarbij er moet gesmeerd worden. Door het dunne, buigzame lemmet smeer je zeer zachte kazen gemakkelijker uit – wat erg handig is bij bijvoorbeeld een zachte geitenkaas of smeerbare roomkaas.
Kaasplanken: authentiek genieten op Europees hout
Niets gaat boven het serveren van heerlijke kazen op een prachtige kaasplank. Dat maakt de kaaservaring zo authentiek mogelijk. De beste kaasplanken zijn vervaardigd van Europees beuken- of eikenhout. Beukenhout is van nature antibacterieel dankzij de aanwezige zuren in het hout. Dit zorgt niet alleen voor een hygiënische presentatie, maar ook voor een prachtige esthetiek die perfect past bij uw favoriete kazen.

Kaasschaven: dunne plakken, volle smaak
Veel schaafbare kazen zijn te verdelen in drie categorieën: jonge, belegen en oude kaas. Het schaven van een dunne plak zorgt voor een optimale blootstelling aan zuurstof, wat resulteert in een intensere smaakervaring.
Voorkom dat je kaas blijft kleven!
Jonge kaas is plakkerig en bevat meer vocht dan belegen kaas. Door een kaasschaaf met een kort blad te gebruiken, voorkom je dat kaas blijft kleven of afscheurt. Een kaasschaaf met snijdraad heeft hetzelfde effect.
Wil je liever een kaasschaaf die ook voor belegen en oude kaas geschikt is? Dankzij het wafelpatroon en de non-stick BSF™ behandeling bieden verschillende kaasschaven de optimale behandeling.
Voor belegen en oude kaas gebruik je de meest bekende kaasschaaf, namelijk de schaaf met een lang blad. Zeer oude kaas zoals Parmezaanse kaas brokkelt snel af. Toch kun je er plakjes van maken. De plakdikte bepaal je zelf, want de schaaf is verstelbaar. Ook geschikt voor truffels en paddenstoelen.
Kaasraspen: Voor elke gelegenheid
Of je nu op zoek bent naar een elegante toevoeging aan je tafelgerei of een praktisch hulpmiddel voor in de keuken, kaasraspen bieden voor elke smaak en gelegenheid de perfecte oplossing. Van raspmolens - ideaal voor het vers raspen van Parmezaanse kaas over uw favoriete gerechten - tot de handige tafel- en handraspen.


Kaaskrullers: Krullen om van te smullen
Voor degenen die graag genieten van kazen zoals de Tête de Moine, zijn kaaskrullers onmisbaar. Met hun scherpe blad produceren ze dunne krullen die elke hap verrijken met een explosie van smaak. Dankzij de nauwkeurige snede van de krullers komt er veel zuurstof bij de kaas. Dat resulteert in een nog intensere smaakbeleving die elke kaasliefhebber zal bekoren.
Kaasraclette

Betoverende wintersfeer
In een gezellig chalet, met buiten de dwarrelende sneeuwvlokken en binnen een tafel vol vrienden en familie, mag een kaasraclette niet ontbreken. Dit slimme apparaat heeft een verwarmd grillplaatje waarop stukjes kaas gesmolten kunnen worden tot een heerlijke massa.
De romige kaas giet je gulzig over gestoomde aardappelen, een assortiment charcuterie en andere smakelijke bijgerechten. De kaasraclette betovert je met een romige smaaksensatie van gesmolten kaas.
Perfect voor andere avonden
De raclette-steengrillpannetjes zijn perfect voor die andere, niet zo winterse avonden. Terwijl het vlees en de groenten grillen op de hete steen, smelt de kaas in de pannetjes. Het sissende geluid van het vlees en de verleidelijke geur van gesmolten kaas maken het diner zeer aangenaam. Leg sappige stukjes kipfilet of gegrilde groenten in de pannetjes en laat de kaas eroverheen smelten. Dit is niet alleen een heerlijke maaltijd, maar ook een gezellige manier van koken waarbij iedereen zijn eigen pannetje kan samenstellen.



Eeuwenoude kaastraditie
Kaasfondue is een eeuwenoude traditie; de warme pot met gesmolten kaas spreekt iedereen tot op vandaag aan. Dompel stukjes versgebakken brood in de romige kaas en geniet samen met vrienden en familie. Durf te variëren met kazen zoals gruyère, emmentaler, geitenkaas of romige camembert.



Met medewerking van BOSKA, Fritel en Style de Vie