WAT IS PRECIES HET NUT VAN EEN BIBLIOTHEEK?
ALLE INFO OP ÉÉN PLAATS GECENTRALISEERD

Een eerste, evident voordeel van een bibliotheek is dat alle info over materialen, beslag, machines, gereedschappen, productieprocessen ... op één plek gecentraliseerd wordt. Gedaan met zoeken in productcatalogussen, met zich telkens opnieuw afvragen welke gereedschappen nu precies op de CNC-machine zitten ... Vanaf nu zit alles in het CAD/CAM-programma. Al deze gegevens vormen bovendien de bouwstenen voor het creëren van sjablonen.
SNELLER ONTWERPEN DANKZIJ SJABLONEN
Een werkvoorbereider die elk jaar zo'n honderd gelijkaardige keukens moet uittekenen en in productie stoppen, wil uiteraard zo efficiënt mogelijk te werk gaan. In dat opzicht zou het zonde zijn om telkens vanaf een wit blad te vertrekken. Een doorsneekeuken bevat immers honderden verschillende onderdelen en het apart uittekenen van elk afzonderlijk onderdeel zou te veel tijd in beslag nemen. Om sneller te kunnen werken, vertrekken we liever vanuit sjablonen. In het geval van keukens zullen dit types kasten zijn die we dan in een specifiek project met elkaar combineren. Zo zal een doorsneekeuken steeds bestaan uit een aantal onderkasten, een ladeblok, enkele hangkasten en twee of drie kolomkasten. Deze standaardkasttypes of sjablonen kan de werkvoorbereider eenvoudig uit de bibliotheek halen en aan het project toevoegen. Op die manier verschijnt er in een mum van tijd een ruw ontwerp van de te realiseren keuken. Eenmaal in de steigers, kan de werkvoorbereider het project verder verfijnen: het aanpassen van de maatvoeringen, het wijzigen van het materiaal of de kleur van de fronten, het verhogen van alle onderkasten, het kiezen van een andere greep ...
UNIFORME CONSTRUCTIEPRINCIPES
Het werken met sjablonen brengt een uniformering van uw constructie-principes met zich mee. U zou schrikken van het aantal mogelijke manieren om een corpus in elkaar te zetten. Zit de rug in een groef geschoven, wordt deze mechanisch aan de rest van het corpus vastgemaakt of is er sprake van een mengvorm? Hoe bouwt u kook- en spoelbakkasten op? Op welke afstand van de rand moeten de rijboringen uitgevoerd worden? Hoe zit een hoekkast in elkaar? Welke afplakvolgorde hanteert u voor de fronten? Het antwoord op al deze vragen zal verschillen van firma per firma en soms van productieleider tot productieleider. Het creëren van sjablonen laat toe om de eeuwige discussies op de werkvloer eens en voor altijd te beslechten. Beleg een vergadering met uw werknemers en hak de knopen door: 'Vanaf nu doen we het zó!' Het uniformiseren van constructieprincipes reduceert het aantal misverstanden in het atelier. Ook zal het de kwaliteit gevoelig verbeteren, doordat iedereen nu op één lijn zit en onmiddellijk zal herkennen of iets volgens de regels van de kunst is gemaakt of niet. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat u volledig vastzit aan deze constructieprincipes. Het blijft immers steeds mogelijk om voor een bepaalde kast af te wijken van het sjabloon en een ander constructieprincipe te hanteren, net zoals het ook mogelijk is om zaken zoals afmetingen, kleur, materiaal, beslag ... te wijzigen.
MOEITELOOS PRODUCEREN
Niet alleen alle te produceren onderdelen zijn voorgeprogrammeerd, ook het geijkte productieproces en alle info over de aan te wenden machines, gereedschappen, opspanmiddelen ... zijn idealiter in het sjabloon aanwezig. Zo moet de productieleider geen specifieke instructies per project meer opstellen, maar kan hij zich volledig focussen op de correcte uitvoering van een gekend, perfect georganiseerd en computergestuurd productieproces. Zeker voor het standaardmaatwerk gebeurt produceren vanaf nu moeiteloos.