HOUTSKELETBOUW & CAD/CAM
Tekenpakket onontbeerlijk voor hout(skelet)bouw
Al sinds begin de jaren 90 van de vorige eeuw zijn er CAD/CAM-pakketten op de markt die specifiek bedoeld zijn voor hout(skelet)bouwers, maar het is pas tijdens het laatste decennium dat deze ten volle naar waarde worden geschat. Een dergelijk softwarepakket is immers een onmisbare tool voor wie zijn bedrijf naar een hoger niveau wil tillen.
Evolutie naar prefabricatie
Door toedoen van de hoogoplopende loonkosten is deze manier van werken het afgelopen decennium echter in de verdrukking gekomen. De betrokken aannemers lijken onderhand te beseffen dat prefabricatie binnen de muren van het atelier een uitstekende investering is, ook al gaat het maar om enkele elementen. Het spaart immers niet alleen kostbare werftijd uit; het verhoogt eveneens de kwaliteit van de uiteindelijke constructie.
CAD-tekenpakket
Wie prefabricatie zegt, denkt ontegensprekelijk ook aan een tekenpakket. Via een standaardtekenpakket als AutoCAD kan men al een zekere efficiëntiewinst boeken, maar de echte sprong voorwaarts realiseert men pas via een pakket dat specifiek aangepast is aan de hout(skelet)bouwmethode. Hierbij zijn al een groot aantal elementen en verbindingen voorgeprogrammeerd. Zo hoeft men niet langer elk lijntje apart uit te tekenen, maar kan men sneller bouwen door het vlot toevoegen van elementen, waarvoor men slechts enkele parameters dient op te geven. Vervolgens kan men vanuit het 3D-model alle benodigde materiaallijsten en 2D-productietekeningen genereren. Een goede voorbereiding is dan ook meer dan het halve werk!
CAM-module
De meeste houtskeletbouwers in België zullen enkel maar beschikken over een CAD-tekenpakket. De productie gebeurt bij hen nog steeds met traditionele gereedschappen of wordt uitbesteed indien het de capaciteit van de bouwfirma te boven gaat. Een beperkt, maar groeiend aantal bedrijven investeert echter in een CNC-gestuurd balkenbewerkingscenter. Dergelijke machines kunnen balken afkorten, verbindingen profileren, boringen aanbrengen, sleuven uitfrezen enz. Dankzij een dergelijke machine kunnen houtskeletbouwers een aanzienlijke kwaliteitssprong maken: foutloos produceren met een minimum aan toleranties én tegelijk heel wat tijd uitsparen. Wie slim is, zorgt ervoor dat zijn machine volcontinu kan renderen door bijvoorbeeld in onderaanneming van conculega's te werken. Om lange steltijden aan de machine te vermijden, is het aangeraden om het CAD-tekenprogramma uit te breiden met een CAM-module. Deze module vertaalt de CAD-tekening in machinale bewerkingen die, na verwerking door de postprocessor, in specifieke machine-instructies worden omgezet. In de CAM-module worden alle machineparameters voorgeprogrammeerd (werkbereik, aantal assen, vermogen, toerentallen, freessnelheid, gereedschappen, freesdiepte, uitloop ...). Dankzij de CAM-module is de machine onmiddellijk klaar voor gebruik en is de kans op instellingsfouten zeer miniem. De combinatie van CAD en CAM is dan ook een bijzonder krachtige tool voor elke hout(skelet)bouwer die zijn bedrijfsvoering naar een hoger niveau wenst te tillen.
Volledige productiesturing
De CAM-module kan gebruikt worden voor veel meer dan alleen het aansturen van een CNC-gestuurde balkenbewerkingsmachine. Ook de zaag- en schaaflijn, de montagelijn voor HSB-wanden en -roosteringen, de CNC-gestuurde portaalmachine voor het aanbrengen van de beplating, de tussenstockage van geprefabriceerde elementen ... kan men allemaal door middel van de software programmeren. In de meest doorgedreven variant ontstaat een 100% geautomatiseerde productielijn die men volledig vanuit het technische bureel aanstuurt. De rol van de werknemers in het atelier blijft dan hoofdzakelijk beperkt tot controle en manipulatie. Het aantal Belgische bouwbedrijven dat aan dit profiel voldoet, blijft echter zeer beperkt.